Növényvédelem, kártevőirtás - Debrecen - Gyomirtás Parlagfűirtás Nádirtás Gyékényirtás Kártevőirtás Rágcsálóirtás 

Gyakori kérdések

Parlagfűirtás - Hogyan szabadulhatunk meg véglegesen a parlagfűtől?

A kaszálással történő parlagfű-mentesítés nagy hátránya, hogy az elvágott szár újrahajt, és emiatt egy vegetációs időszakon belül legalább 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kaszálást a pollenszórás elkerülése érdekében. A vegyszeres védekezéssel a parlagfű elpusztul, és a vegetációs időszakon belül többször már nem hajt ki. A hatékony parlagfűirtáshoz a környező terület kezelése is elengedhetetlen feladat.

A parlagfű végleges, a területről történő kiirtását kizárólag a természetes szukcessziós folyamatok mesterséges meggyorsításával érhetjük el. Hatékonyság és költség szempontjából a fűmagvetés és szelektív gyomirtás mutatkozik a legkedvezőbbnek. A kialakuló gyep záródását az egyszeri szelektív gyomirtással elősegítjük, és lehetővé tesszük a vetett egyedek magjainak elszóródását a fűmagvetést követő ősz folyamán, miáltal a következő évre a gyep záródik, és elveszi az életteret a parlagfűtől.
A parlagfű mind totális, mind szelektív gyomirtó szerekre rendkívül érzékeny, könnyen irtható gyomnövény. A problémát folyamatos kelése jelenti. Ennek kiküszöbölése ún. tartamhatással rendelkező herbicidek használatával megoldható.

Mi a gyommentes gyep titka?

A gyepfelület kialakításakor általában már a legelején elkövetnek egy súlyos hibát. Nevezetesen azt, hogy a vetés előtt nem végzik el a szakszerű gyomirtást. Most biztosan sokan felkapják a fejüket, hiszen ekkor még csak az üres, vetésre váró termőföldről beszélünk. Pedig nincs elírás, valóban erre van szükség. A vetésre előkészített területet ugyanúgy kell öntözni, mintha már értékes fűmag lenne benne. A talajban jelenlévő gyommagokat ill. gyökérdarabokat így kihajtásra késztetjük, majd a már zöld, de még nem virágzó gyomokat glifozát hatóanyagú gyomirtóval lepermetezzük. A glifozát gyökerestől elpusztítja a gyomokat, de hatástalan a talajra, így a későbbi fűvetést nem befolyásolja. Ez a technológia sajnos kb. 5-7 hetet vesz igénybe, mivel a gyomok kelése elhúzódhat akár 4-5 hétig is, majd a permetezés után a gyomok teljes pusztulása is eltarthat kb. 2 hétig. Aki ezt a megelőző munkafázist elmulasztotta, annak a vetési területe a vetés után 4-6 héttel inkább hasonlít egy jól beállt réthez, mint egy frissen telepített kerti gyephez. De szerencsére ma már ekkor sincs veszve minden.

A szakemberek által végzett szelektív gyomírtás már 1-2 hét után látványos eredményt produkál. A szelektív gyomirtás lényege, hogy a kelést követő 6. héttől kezdődően egy olyan szerkombinációval kezeljük a területet, amely a gyomok 95-99%-át gyökerestől kiirtja, a füvet viszont nem károsítja. Ez első olvasásra kissé misztikusnak tűnhet, de a kultúrgyep, ill. a gyomnövények életfolyamatai jelentősen eltérnek egymástól. A szelektív gyomirtók a gyomok olyan élettani folyamatait gátolják, amelyek a fűféléknél vagy nincsenek meg, vagy annyira eltérően működnek, hogy az nem nyújt támadási felületet gyomirtó számára.

AGROKEMI Bt. Debrecen

Cím:
4028 Debrecen, Kardos u. 6.

Telefon:
+36 70 375-4311

Fax:
(52) 417-156

Email:

Fő tevékenységi kör:

növényvédelem

gyomirtás

parlagfűirtás

sarjirtás

nádirtás és gyékényirtás

kártevőirtás

ISO 9001 logoISO 14001 logo

 
 
 

Készítette:
Honlapkészítés Debrecen